miercuri, 23 martie 2011

Slujba Invierii. Lumina Invierii.

Noaptea Invierii are o atmosfera cu totul si cu totul inaltatoare. Sute, mii de credinciosi se intalnesc spre rugaciune in locasurile de cult pentru a primi Lumina Invierii Lui Hristos. Insa lipsa noastra de rugaciune, de smerenie si de iubire frateasca, permite vrajmasului sa ne tulbure si sa elimine din sufletele noastre tot sentimentul nimicniciei, "inaltandu-ne" prin pacat.

Aproape de ora 12, cand preotii pregatesc inceperea Sfintei Slujbe, credinciosii ce nu au loc in biserici stau pe afara, fiecare pe unde apuca. Vrajmasul "le aprinde" unora cate o tigara, altora le desface cutiile de bere sau sticlele cu vin, le tine companie la cate o punga de seminte ori le provoaca un ras exagerat, complet iesit din contextul motivului pentru care se afla cu totii acolo.

Ce inseamna pentru multi Invierea?
Un obicei, ce la un moment dat devine o rutina.
"Pff... ma duc de Pasti la biserica, iau lumina de la popa, ma duc la cimitir iar apoi acasa sa mananc..." (asta gandesc si chiar fac multi oameni aflati la a doua varsta)
"Ma duc la biserica cu prietenii, ne distram, luam lumina si apoi plecam la discoteca." (tineretul, stalp al societatii viitoare, al tarii)...

Dragi prieteni, oameni buni, pentru ce va chinuiti sufletul in acest fel? Cand va rupeti o mana sau un picior, urlati de durere... Daca ar avea si sufletul gura sa urle cand il chinuiti, sunetul acesta ar fi atat de puternic, incat ar provoca dezintegrarea voastra...

Cum, in cea mai Sfanta noapte a crestinatatii, in noaptea Invierii Creatorului si Mantuitorului nostru, mergeti la biserica si fumati, beti, radeti, sau spargeti seminte sprijiniti de zidul acestui Sfant Locas?

Frica de Dumnezeu nu mai aveti, dar macar respect pentru parintii, bunicii vostri. Respect pentru stramosi, pentru intreaga tara.
Nu va convine starea politica si economica actuala din Romania, dar in loc de rugaciune, voi blasfemiati...

Invierea Domnului Iisus Hristos este prilejul nostru, al crestinilor, al oamenilor, de a ne inalta duhovniceste si de a simti minunea Tainei.

“Învierea Ta Hristoase, îngerii o laudă în ceruri şi pe noi pe pământ ne învredniceşte, cu inimă curată să Te mărim.”

Iata dar, Ingerii lauda Invierea in cer, iar noi, oamenii, in loc sa o laudam pe pamantul daruit noua, ne ocupam in continuare de obiceiurile si patimile lumesti cele pierzatoare , in loc sa asteptam in liniste, cu smerenie si zdrobire sufleteasca aceasta Sfanta Slujba...

Multi merg pentru a lua lumina si, in loc sa ramana la Sfanta Liturghie, pentru a se ruga, pleaca la cimitir sa aprinda celor raposati lumanari.
Oare, ce este mai de folos unui om paralizat cu rani deschise pe corp? Sa ii ducem crema vindecatoare asezandu-o langa el, sau curatarea ranilor, administrandu-i apoi pe acelea medicamentul?
Ce este oare de folos unui adormit? O lumanare aprinsa, sau o rugaciune curata facuta pentru mantuirea lui?

Plecarea crestinilor de la slujba Invierii catre cimitire pentru a aprinde lumanari celor raposati, nu este de absolut de nici un folos nimanui. Nu ii ajuta cu absolut nimic in acel moment, ci din contra, mai rau ii chinuie. Cel mai important pentru acestia este participarea noastra la Sfanta Slujba. Rugaciunea noastra ii ajuta, infinit mai mult decat acele lumanari aprinse... Pentru ce ii aprinzi lumina in camera, daca el este orb si nu vede absolut nimic in jurul sau? Nu este oare mai de folos indrumarea verbala?

Altii dintre noi, se imping, se imbulzesc, adresandu-si cuvinte urate, pentru ca, vezi draga doar lumina de la preot e buna. Total fals si iarasi nefolositor duhovniceste! In Sfantul Altar, preotul aprinde lumanarea lui intai, apoi da lumina si celorlalti "ucenici" ce il insotesc. In loc sa simtim duhovniceste Invierea, ne legam de diverse lucruri si traznai lumesti, ce ne arunca spre pierzare.

“Curată Fecioară, bucură-te! Si iarasi zic, bucură-te! Ca Fiul tău a înviat a treia zi din groapă.” Luminează-te, luminează-te, noule Ierusalime Ca Slava Domnului peste tine a răsărit! Saltă acum si te bucură Sioane, Iară tu, curată Născătoare de Dumnezeu Veseleste-te întru Invierea Celui născut al tău.”

Constientizand toate cele de mai sus, sa ne rugam cu toti intr-un glas:
Ne invredniceste Doamne astfel si pe noi sa laudam, impreuna cu Sfanta Nascatoare de Dumnezeu cu toti Sfintii, Ingerii Tai si natura cea zidita de Tine, Invierea Ta cea minunata! Amin.

Un comentariu: